Udkig til Universet fra Hawaii

Thomas greve

På Hawaii findes et af verdens førende astronomiske observatorier, Mauna Kea Observatoriet. De store teleskoper, som har til huse her – på toppen af Mauna Kea vulkanen, 4200m over Stillehavet – har bidraget til mange vigtige astronomiske landvindinger.

En af disse, som Thomas Greve, lektor ved DTU, selv var involveret i, var opdagelsen af ‘usynlige’ støvindhyllede galakser i det fjerne Univers. Han vil fortœlle om, hvordan de fandt disse hidtil ukendte øer af stjerner i det kosmiske ocean, og hvordan de ledte til en revolution i vores forståelse af Universets udvikling.


Hawaii har til alle tider vœret tœt forbundet med stjernehimlen og en søgen efter nye horisonter. Da de første mennesker for godt 1500 år siden satte fod på Hawaii — en af verdens mest isolerede øgrupper — havde de tilbagelagt tusindvis af sømil i store oceandygtige kanoer ved at navigere efter stjernerne. Hvordan de brugte stjernene til at finde vej tvœrs over Stillehavets enorme afstande, og hvad der drev dem til at gøre det, ved man ikke med sikkerhed.

I foredraget vil Thomas Greve give vores bedste bud på disse spœndende spørgsmål og forklare de tœtte bånd mellem astronomien og den Hawaiianske historie og identitet. I dette foredrag vil du få svar på blandt andet følgende spørgsmål:

1. Hvad er en galakse?
2. Hvad er et sort hul?
3. Hvordan studerer vi galakser og sorte huller i det fjerne Univers?
4. Hvordan er galakserne og de sorte huller fordelt i Universet – hvilke afstande og tidsskalaer er der tale om?
5. Hvordan opstod vores egen galakse, Mœlkevejen?
6. Hvordan fungerer verdens største teleskoper?
7. Hvorfor står de største teleskoper på toppen af en vulkan på Hawaii?
8. Hvordan brugte Hawaiianerne stjernerne til at navigere på kryds og tvœrs af Stillehavet?
9. Hvad er fremtiden superteleskoper på Hawaii?
10. Hvordan bliver du astronom?

Tid: 25. april 2021 kl. 16:00-16:45
.Sted: Online – tilmelding via email nødvendigt hos Julie Søgaard, js@astronomisk.dk senest den 24. april kl. 12.
Skrive gerne ‘Hawaii’ i emnefeltet og navn og alder på børn.

Foredraget er en del af Forskningens Døgn.

Astronomiske aktiviteter for børn i påskeferien 2021

Påskeferien er stærkt præget af den fortsatte coronanedlukning, men som astronørd skal man naturligvis ikke snydes for de muligheder, der trods alt er, for at dyrke sin interesse.

Følg planetstier rundt omkring i landet

Hvidovre

Lemvig

Vestskoven – Kroppedal Museum

Find flere i denne oversigt

Læs og lyt

Der findes en række bøger om astronomi for børn online, som man kan læse eller lytte til. Fx på ereolen.dk under science fiction.

Tidligere formand for Astronomisk Selskab, Majken Brahe Ellegaard Christensen, har også samlet en række links til online-astroaktiviteter for børn på sin hjemmeside

Astrofysiker Tina Ibsen har lanceret hjemmesiden Astronomiakademiet, hvor man også kan finde aktiviteter for børn.

Kender du flere aktiviteter for børn i påskeferien 2021 eller har du en idé til, hvad man kan lave derhjemme, som kan komme på listen? Så send en besked til Julie på js@astronomisk.dk

Mennesker på Månen

Mennesker på Månen! Inden for de næste par år vil mennesker vende tilbage til Månen for første gang i over 50 år, men hvad skal der egentlig til for at rejse til Månen og bo der? Hvordan sover, arbejder og motionerer astronauter på Månen? Hvad spiser man på Månen og er der mon et månetoilet?

Hør Christina Toldbo fra Astronomisk Selskab fortælle om mennesker på Månen og få svar på disse og en masse andre spørgsmål.

Tid: 11. april 2021 kl 16
Sted: Online – tilmeldte modtager link på dagen

Målgruppe: 4-12 år

Tilmelding: Tilmeld dig hos Julie Søgaard på js@astronomisk.dk og skriv Månen i emnefeltet senest den 11. april kl. 12. Skriv gerne navn og alder på barn/børn.