19. marts 2022: Lysets fart

Næsten 300.000 km/s eller 7½ gang rundt om Jorden på blot 1 sekund! Så hurtigt er lyset! Faktisk er lyset det hurtigste i universet. Men hvordan måler man så høj en fart?

Allerede i 1676 lykkedes det videnskabsmanden Ole Rømer at måle lysets hastighed, eller ”Lysets Tøven” som han kaldte det. Han benyttede sig af, at selvom lys er meget hurtigt, er afstandene i universet så store, at de får selv lys til at føles langsomt. Han kunne derfor bruge den store afstand til Jupiter og dens måne Io til at måle lysets hastighed.

I dag kan vi måle lysets hastighed på flere forskellige måder, både med Jupiter og Io; lasere og spejle; og chokolade og mikrobølgeovne. Hvordan det? Det kan du finde ud af ved at deltage i Kosmosklubbens arrangement om Lysets Fart.

Her vil vi prøve at måle lysets fart, hvordan lysets fart gør, at vi kan se tilbage i tiden og se hvordan lysets fart er en nøgle til at forstå, hvad lys er, og første brik i den helt moderne fysik.

Tid: 19. marts kl. 14-16

Sted: Kroppedal Museum, Kroppedals Alle 3, 2630 Taastrup

Målgruppe: Børn fra 4-12 år

Tilmelding (og evt. afbud) senest 18. marts kl. 12 til Julie Søgaard på js@astronomisk.dk – skriv antal deltagere, deres navne samt alder på børn i mailen. Maks 2 medbragte voksne pr. barn.
I emnefeltet skal man skrive “Lysets fart”