Astronomiske aktiviteter for børn i efterårsferien 2017

I efterårsferien er det tid til at hygge sig med familien. Så hvorfor ikke gå på opdagelse i Universet sammen? Det er der heldigvis rig lejlighed til at gøre. Kosmosklubben har derfor som altid lavet en liste over astronomiske aktiviteter i efterårsferien 2017.

Jylland

Stenomuseet
Steno Museet søger kreative & nysgerrige børn til ”Vær opfinder for en dag” i efterårsferien 14.10-22.10. Alle dage kl. 10-16.
Sammen med Aarhus Universitet og Storm P. museet har Steno Museet skruet et program sammen, hvor børn i alle aldre kan få lov til at eksperimentere og afprøve “Hvad sker der nu, hvis…?” En anderledes efterårsferie, hvor det handler om at få skøre ideer, lave spændende eksperimenter og gå på opdagelse i alt fra stjernehimlen, supercomputere & satellitter til enzymer & edderkopper.  Gratis adgang til museet under 18 år.

Ole Rømer Observatoriet
Efterårsferie på Ole Rømer Observatoriet. Forevisninger alle dage 14.10-22.10 kl. 18 og 20

Skals Bibliotek
”Chappers rumrejse”: En tur mellem fjerne planeter og gakkede galakser for at finde Morfar, der nu bor på en stjerne. En sjov og rørende fortælling fortalt med mange opfindsomme effekter og masser af musik.
Torsdag 19. oktober, 10:00 til 10:45
Skals bibliotek – på p-pladsen
Ejstrupvej 18 B, Skals
For børn 5-7 år. Begrænset antal pladser. 30 kr.

Løvbakke Solsystem og Astronomisti
Løvbakke Naturcenter, Løvbakkevej 32, 7400 Herning
Vi arrangerer guidede ture, hvor vi fortæller om Solsystemet og Universet. Turen tager 2-3 timer inkl. en pause, hvor man kan nyde den medbragte kaffe . Kontaktperson: Hans Rosbjerg, tlf. 2330 9882

Herning Idrætsråd
Vi ser nattehimlen hver dag – nu kan du komme til at lære den at kende. Vi skal være både inde og ude. Vi starter i Huset No7 kl. 10.00 hvor Herning Astronomi Forening vil fortælle om den aktuelle stjernehimmel og hvilke planeter/stjerner der er synlige. Vi mødes igen kl. 19.00. Er vejret til det mødes vi i Løvbakkerne, hvor vi får en guidet tur rundt på Astronomi-stien og slutter af med, at se nogle at de synlige planeter/stjerner i nogle opstillede stjernekikkerter.
Tid: Tirsdag d. 17. okt, kl. 10:00-12:00 og kl. 19:00
Sted: Huset No. 7, Nørregade 7A, 7400 Herning
Alder: 7.-10. klasse
Pris: Gratis
Info: Peter Vestergaard, mobil: 25297307, khnpv@herning.dk

Fyn

Munkebjergskolens Observatorium.
Munkebjergskolens Observatorium har åbent for offentligheden om mandagen. Besøgende lukkes ind mellem 19:50 og 20:00, hvorefter døren låses. Entre kr. 20,- pr. person – medlemmer gratis adgang. Større grupper kan aftale besøg udenfor de faste åbningsdage. Læs mere. Arrangeret af Munkebjergskolens Observatorium.
Man. d. 16. oktober 2017, kl. 20. (Entré: 20,-)
Munkebjergskolen, Fengersvej 6, Odense M

Sjælland

Brorfelde Observatorium
Generelt program hver dag:
Åbent fra kl. 12.00 til 18.00
Temafortælling cirka kl. 14.00
Fremvisning af Schmidt-teleskopet
Rundvisning på observatoriet kl. 16.00, der varer op til 60 minutter.
Praktiske informationer:
Entré:
80 kroner per voksen
50 kroner per barn
Åbent fra kl. 12-18 hver dag. Egnet for børn fra 7+ år.
Astronomiske dage
Lørdag d. 14. oktober til mandag d. 16. oktober.
Her er fokus på: at observere ud i universet, stjerner, planeter m.m.

Wieth-Knudsen Observatoriet
Næste åbent hus lørdag 14. oktober kl. 21-23
19/10: Wieth-Knudsen Observatoriet deltager i Efterår i Lejet – et initiativ, der  præsenterer butikker og andre aktiviteter i Tisvildeleje i regi af den lokale erhvervsforening. I anledning af efterårsferien holder vi åbent fra kl. 19 så børnefamilier kan være med. Alle er velkomne.

Rundetårn
Observatoriets åbningstider og objekter, der kigges på:
Fredag 13.        18-24                  Saturn og Albireo
Mandag 16.     18-21                  Saturn og Albireo
Tirsdag 17.        18-21                  Saturn og Albireo
Onsdag 18.       18-21                  Saturn og Albireo
Torsdag 19.      18-21                  Saturn og Albireo

Tycho Brahe Planetarium
På Tycho Brahe Planetarium beskæftiger vi os i uge 42 med planeter. Det vil være muligt at lave sit eget solsystem i vores kreative værksted, høre spændende oplæg om hvilke planeter, man kan se på himlen og få svar på spørgsmål om astronomi og verdensrummet. Derudover er der som altid mulighed for at se forestillinger på vores store kuppellærred, som er en fantastisk oplevelse.

Amager Børneteaterfestival
Marsmand
Lør. d. 21. oktober 2017 (Entré: 40 kr. pr. person)
Børnekulturhus Ama´r, Øresundsvej 8, København S
Ellen møder Marsmand. Marsmand taler ikke vores sprog og forstår ikke begreber som tid eller fantasi. Ellen forstår til gengæld ikke, hvordan universet hænger sammen, eller hvilken verden Marsmand kommer fra.
Publikum inviteres med ind i forestillingen, når tid og andre svære koncepter skal forklares til Marsmand og svære spørgsmål undersøges: Hvad er tal? Hvordan hænger universet sammen? Hvordan fungerer tiden, og hvor lang er uendeligheden?

Hvidovre Planetsti
Tag familien med på travetur i solsystemet med en guide fra Tycho Brahe Planetariet. Få naturoplevelse og viden om astronomi i samme åndedrag! Turen varer ca. 3 timer og er 6 km lang. Det er muligt at “hoppe af” undervejs.
Søn. d. 15. oktober 2017, kl. 10.30. (Fri entré)
Planetstien i Hvidovre, Åmarken S-station, Hvidovre
Ons. d. 18. oktober 2017, kl. 10.30. (Fri entré)
Planetstien i Hvidovre, Åmarken S-station, Hvidovre

Kroppedal Museum
Kroppedals faste udstillinger fortæller om dansk astronomi fra Tycho Brahe til moderne tid og bygger bro mellem historie og naturvidenskab. Fra store spørgsmål om vores plads i universet til mekanikken i instrumenterne, der hjælper os til at finde svar.

Listen opdateres løbende…

Astronomiske aktiviteter for børn i sommerferien 2017

Stjernekammeret

Hvad skal du lave i din sommerferie? Det har Kosmosklubben som altid et bud på! Vi har samlet en række astronomiske aktiviteter, du og de voksne kan deltage i over hele landet i sommerferien 2017.

Jylland

Steno Museet
I sommerferien åbner museet igen for Leg med eksperimenter, hvor man kan lave masser af udfordrende science-aktiviteter. Fx:

  • Leg med flydende krystaller, lys, lyd, centrifugalkraft og elektromagnetisme
  • Find ud af, hvad en cola vejer på forskellige planeter
  • Og meget andet, der udfordrer både hjerne og koordineringsevne

Man kan også tage ud i solsystemet med Magic Planet, opleve forestilling om stjernehimlen i Planetariet alle dage (undt. mandag) kl. 12 og kl. 14.

Løvbakke Solsystem og Astronomisti
Løvbakke Naturcenter, Løvbakkevej 32, 7400 Herning
Vi arrangerer guidede ture, hvor vi fortæller om Solsystemet og Universet. Turen tager 2-3 timer incl. en pause, hvor man kan nyde den medbragte kaffe . Kontaktperson: Hans Rosbjerg, tlf. 2330 9882

Sjælland

Brorfelde Observatorium
holder en lang række astro-arrangementer i sommerferien. Du kan fx deltage i Find vej på himlen og Fuldmåne over Brorfelde. Se hele programoversigten her

Wieth-Knudsen Observatoriet
Der er åbent hus i observatoriet anden og sidste lørdag i hver måned. Læs mere
Desuden er der flere særarrangementer i løbet af sommeren:

  • Wieth-Knudsen Observatoriets fødselsdag 4. juli 2017
  • Solobservationer ved Blåt Flag på Gilleleje Veststrand 15. juli 2017
  • Kildemarked i Tisvilde 5-6. august 2017
  • Solobservationer ved Blåt Flag på stranden ved Tisvildeleje 12. august 2017

Rundetårn
I juli og august er der åbent i observatoriet kl. 13-16, hvor man kan kigge på Solen.

Tycho Brahe Planetariet
I sommerferien stiller vi skarpt på Solen med guideture, foredrag, shows og kreative værksteder. Programmet gælder hver dag fra den 26. juni til den 31. juli.
Alle aktiviteter er tilrettelagt, så både børn og voksne kan være med og er gratis med billet til udstillingen eller til en film.

Kroppedal Museum
Ti.-sø. kl. 12-16. (Fri entré)
Kroppedals Allé 3, Taastrup
Kroppedals faste udstillinger fortæller om dansk astronomi fra Tycho Brahe til moderne tid og bygger bro mellem historie og naturvidenskab. Fra store spørgsmål om vores plads i universet til mekanikken i instrumenterne, der hjælper os til at finde svar.
Gå rundt mellem stjernekikkerter, ure og planetmaskiner, som astronomer gennem tiden har brugt til at forstå menneskets plads i universet.

Dansk Vandrelaug
Søn. d. 23. juli 2017, kl. 10-15. (Pris: 10/20 kr)
Sjælør station, Carl Jacobsens Vej 65, Valby
Vandretur – Sydhavnstippen & Planetstien. Turen går til Sydhavnstippen, langs vandet til Valbyparken og videre til Planetstien hvor vi vil se skulpturer af Solen og diverse planeter, en mini rumrejse i målestoksforholdet 1:1 milliard. Når vi har fundet Pluto fortsætter vi til Avedøre Station. Medlemmer af DVL betaler 10 kr. for turen, ikke-medlemmer 20 kr.

Se stjernerne på Sporvejsmuseet
Lør. d. 26. august 2017, kl. 17.
Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, Skjoldenæsvej 107, Jystrup Midtsj
Sporvejsmuseet gæstes igen i år af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, som stiller deres udstyr op. Her får alle mulighed for, at se nærmere på planeter, solen og stjernerne.

Listen opdateres løbende. Send gerne tip om flere aktiviteter til js@astronomisk.dk

Astronomiske aktiviteter for børn i vinterferien 2017

Vinterferien er over os og det er atter tid til at svælge i astronomi i sin ferie. Vi har samlet aktiviteter for børn i vinterferien 2017.

Jylland

Steno Museet
Drømmer du også om den røde planet? Har du lyst til at opleve nogle af de vilde og udfordrende ting, som du kunne komme ud for, hvis du var på Mars? Så tag på MarsCamp på Steno Museet i Vinterferien og test dine Mars-evner.

Ole Rømer Observatoriet
Særskilte åbningstider for Vinterferien 11.-19. februar kl. 18 og 20

Løvbakke Solsystem og Astronomisti
Løvbakke Naturcenter, Løvbakkevej 32, 7400 Herning

Fyn

Munkebjergskolens Observatorium.
Man. d. 13. februar 2017, kl. 19. (Entré: Medlemmer gratis adgang. Kr. 20;- for ikke medlemmer.)  Munkebjergskolen, Fengersvej 6, Odense M

Sjælland

Brorfelde Observatorium
Brorfelde Observatorium har åbent i vinterferien fra den 11. februar – 26. februar hver dag mellem kl. 15.00 – 20.00, hvor vi har ‘Blik for himlen’ og fokus på stjernetåger, galakser og stjernehobe.

Kroppedal Museum
Stjerneaftener for børn i vinterferien på Kroppedal Museum. Det er onsdage i uge 7 og 8 kl. 18.30 – 19.30.

Wieth-Knudsen Observatoriet
Åbent hus lørdag 11. februar kl. 21-23.

Absalon
12 feb 2017 kl. 14:00 – 16:00
Sønder Blvd. 73, 1720 København V
Kom og vær med til et kreativt astroværksted, når Brorfelde Observatorium og Absalon, inviterer børn og deres voksne med på en spændende rum ind i stjernenes fortælling.
Alle, som drømmer om at blive stjernekigger for en dag, er velkomne (fra ca. 7 år). Det koster 30 kr. pr. person.

Rundetårn
Besøg Observatoriet, som er åbent hver tirsdag og onsdag kl. 18 – 21 hele vinterhalvåret. Der kræves ikke ekstra billet.

Tycho Brahe Planetariet
Design din egen rummission. Tag familien med på rumeventyr og find ud af, hvad du synes er vigtigt at have med ud i rummet.