Astronomiske aktiviteter i sommerferien 2015

Kan du ikke undvære astronomiske input i din sommerferie? Så har Kosmosklubben lavet en liste over astro-aktiviteter for børn og voksne i hele landet i sommerferien 2015:

Jylland

“Sommer og stjerner” på Steno Museet
I sommerferien kan I høre fortællinger i planetariet om  gamle stjernebilleder og moderne astronomi. Vi viser forestillingen ‘Sommerstjerner’ alle åbningsdage kl. 12 og 14. Rundt på museet foregår der også aktiviteter. De mindste i familien kan lave astronauttræning, og de lidt større børn kan i aktivitetshæftet Astro-nørd hjælpe de to børn Luna og Storm, der drømmer om at rejse ud i rummet.

Ferieaktiviteter på Orion Planetarium
Her kan du lave stjernekort, høre om, hvordan en kikkert fungerer og hvis det er klart vejr, skal vi naturligvis observere Solen. Oplev sommerens stjernehimmel med stor forstørrelse. Vi starter med introduktion indendørs og vil bruge kikkerter og teleskoper efterhånden, som det bliver mørkere.

Silkeborg Højskole: Sommerkursus om det gådefulde univers
På kurset beskæftiger vi os også med astronomi i bred forstand: fra at kunne finde vej på himlen, over det videnskabshistoriske og frem til de allernyeste opdagelser og erkendelser. Undervejs møder vi forskere og diskuterer deres arbejdsresultater. Vi laver sol-observationer, kigger i astronomiske kikkerter, får hjælp til praktisk stjernekiggeri osv. Hver dag rummer desuden en både astronomisk og mytologisk introduktion til ”dagens stjernebillede”.

Fyn

Amatørastronomisk Selskab Fyn: Stjerneskud
Der kræves intet udstyr udover øjnene for at se stjerneskud. En almindelig prismekikkert kan dog med fordel medbringes. En liggestol eller et tæppe er ligeledes anbefalelsesværdig, for i tilbagelænet stilling kan man overskue en stor del af himlen.
Ons. d. 12. august 2015, kl. 22. (Fri entré)
Stige Ø, Østre Kanalvej, Odense C

Sjælland

Wieth-Knudsen Observatoriet
lørdag 4. juli kl 11-15 og 23-24. Vi ser på Solen om eftermiddagen og på nattehimlen hen mod midnat. Ud over Solen kan vi om dagen se planeten Venus i 40cm kikkerten.
Lørdagene 18. juli i Gilleleje og 25. juli i Tisvildeleje, begge dage kl. 11-15
Observatoriet stiller op på stranden og viser Solen frem i den dobbelte solkikkert.
Solobservation ved Kildemarkedet i Tisvilde og aftenobservation på observatoriet:
lørdag 1. august kl 12-18 på Kildemarkedspladsen i Tisvilde
lørdag 1. august kl ca. 22 på observatoriet efter koncerten
lørdag 2. august kl 10-16 på Kildemarkedspladsen i Tisvilde

Kom tættere på stjernerne på Brorfelde Observatorium
I sommerferien åbner vi op til en udstilling i de gamle kupler, der fortæller om stjernerne og livets gang på observatoriet. I Værkstedet arbejder vi videre med Rummet, og her kan du gå på opdagelse i rumudstillingen og være med til aktiviteter for hele familien

Kroppedal Museum fejrer New Horizons ankomst til Pluto
For at markere New Horizons møde med Pluto vil vi her på museet have dagen d. 14/7 dedikeret til Pluto og de andre isklumper som markerer solsystemets grænse. Vi vil følge live mens NASA tæller ned til nærkontakten og se de billeder New Horizons har taget indtil videre, snakke om hvordan disse legemer måske kan indeholde svar på vigtige gåder om solsystemets, Jordens og livets oprindelse og alt dette vil vi gøre mens vi nyder sommervejret.

Tag på Tycho Brahe Planetarium og se Solen, som du aldrig har set den før.
Vi kigger på Solen genne vores solteleskop, og tester om solcreme overhovedet beskytter huden for UV stråler.
Samtidig kan du i sommerferien besøge vores mini-udstilling om Danmarks eneste amatør-raketbyggere Copenhagen Suborbitals, der har udlånt en række instrumenter fra deres ambitiøse projekt.

Rundetårn
Observatoriet er åbent hver søndag i skolesommerferien 13-16 (28/6-9/8), her kan du se nærmere på Solen gennem den store stjernekikkert.

Roskilde Museum (kun for voksne)
Gør dig parat til at opleve meteorregnen Sankt Laurentii tårer, der kun få aftener i august oplyser nattehimmelen som hundredvis af stjerneskud. I samarbejde med Brorfelde Observatorium inviterer Roskilde Museum til et unikt aftenarrangement i kirkeruinen Sankt Laurentius.

 

 

Nysgerrighed på Mars med Kosmosklubben

Mars

I mere end et år har den amerikanske rumfartsorganisation NASA haft en 6-hjulet robot, “Curiosity” kørende i Gale-krateret på Mars.

Navnet Curiosity betyder nysgerrighed på dansk. Robotten styres fra Jorden via et kontrolcenter i Californien, men i praksis styres den af mere end 400 forskere, som verden over er med til at undersøge, hvordan der engang har været på Mars.

Danmarks egen “marsmand” Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Institutet leder et lille hold, som får pirret deres nysgerrighed ved at arbejde med “Curiosity” – Morten vil fortælle lidt om, hvordan Curiosity kom til Mars, hvad den laver i Gale-krateret og hvad de har fundet ud af.

Desuden vil han vise os nogle flotte nærbilleder fra overfladen på Mars  – og så medbringer han nogle kopier af de instrumenter, han har sendt derop samt en ægte Mars-meteorit! 

Arrangementet er målrettet nysgerrige børn og unge fra ca. 10 år og op, men du er velkommen til at tage en nysgerrig voksen med. Yngre, nysgerrige børn er naturligvis også velkomne.

Tid: Søndag den 10. november kl 15-16.

Sted: Rockefeller Komplekset (Niels Bohr Institutet), Lokale RF-071 (Gennem hovedindgangen og så til højre), Juliane Maries Vej 30, 2100 København Ø 

Tilmelding hos Julie Søgaard senest den 9/11-2013. Oplys navn(e) og hvor mange børn og voksne, I kommer.