Endnu to hold kosmonauter har fået styr på stjernehimlen

Arrangementet Lær at se på stjernehimlen var ligesom sidste år et tilløbsstykke, så vi igen måtte lave et ekstra arrangement.

Begge aftener guidede Michael Quaade i alt 60 børn og deres voksne gennem stjernehimlen i det berømte Auditorium A på Niels Bohr Institutet.

Bagefter kunne de få hjælp til at samle eller justere deres teleskop – eller få råd om køb af kikkert. Til sidst kunne man gå med udenfor og indstille sit teleskop i mørket. Desværre var vejret ikke med os nogen af dagene, så der var hverken stjerner eller planeter i sigte.

Tak til Kim Jakobsen fra ETX-gruppen for at medbringe sit udstyr og assistere Michael med at give råd og vejledning til begge arrangementer.

Husk, at I to gange om måneden kan se på stjerner i Tisvilde

 

Astronomiske aktiviteter i sommerferien 2015

Kan du ikke undvære astronomiske input i din sommerferie? Så har Kosmosklubben lavet en liste over astro-aktiviteter for børn og voksne i hele landet i sommerferien 2015:

Jylland

“Sommer og stjerner” på Steno Museet
I sommerferien kan I høre fortællinger i planetariet om  gamle stjernebilleder og moderne astronomi. Vi viser forestillingen ‘Sommerstjerner’ alle åbningsdage kl. 12 og 14. Rundt på museet foregår der også aktiviteter. De mindste i familien kan lave astronauttræning, og de lidt større børn kan i aktivitetshæftet Astro-nørd hjælpe de to børn Luna og Storm, der drømmer om at rejse ud i rummet.

Ferieaktiviteter på Orion Planetarium
Her kan du lave stjernekort, høre om, hvordan en kikkert fungerer og hvis det er klart vejr, skal vi naturligvis observere Solen. Oplev sommerens stjernehimmel med stor forstørrelse. Vi starter med introduktion indendørs og vil bruge kikkerter og teleskoper efterhånden, som det bliver mørkere.

Silkeborg Højskole: Sommerkursus om det gådefulde univers
På kurset beskæftiger vi os også med astronomi i bred forstand: fra at kunne finde vej på himlen, over det videnskabshistoriske og frem til de allernyeste opdagelser og erkendelser. Undervejs møder vi forskere og diskuterer deres arbejdsresultater. Vi laver sol-observationer, kigger i astronomiske kikkerter, får hjælp til praktisk stjernekiggeri osv. Hver dag rummer desuden en både astronomisk og mytologisk introduktion til ”dagens stjernebillede”.

Fyn

Amatørastronomisk Selskab Fyn: Stjerneskud
Der kræves intet udstyr udover øjnene for at se stjerneskud. En almindelig prismekikkert kan dog med fordel medbringes. En liggestol eller et tæppe er ligeledes anbefalelsesværdig, for i tilbagelænet stilling kan man overskue en stor del af himlen.
Ons. d. 12. august 2015, kl. 22. (Fri entré)
Stige Ø, Østre Kanalvej, Odense C

Sjælland

Wieth-Knudsen Observatoriet
lørdag 4. juli kl 11-15 og 23-24. Vi ser på Solen om eftermiddagen og på nattehimlen hen mod midnat. Ud over Solen kan vi om dagen se planeten Venus i 40cm kikkerten.
Lørdagene 18. juli i Gilleleje og 25. juli i Tisvildeleje, begge dage kl. 11-15
Observatoriet stiller op på stranden og viser Solen frem i den dobbelte solkikkert.
Solobservation ved Kildemarkedet i Tisvilde og aftenobservation på observatoriet:
lørdag 1. august kl 12-18 på Kildemarkedspladsen i Tisvilde
lørdag 1. august kl ca. 22 på observatoriet efter koncerten
lørdag 2. august kl 10-16 på Kildemarkedspladsen i Tisvilde

Kom tættere på stjernerne på Brorfelde Observatorium
I sommerferien åbner vi op til en udstilling i de gamle kupler, der fortæller om stjernerne og livets gang på observatoriet. I Værkstedet arbejder vi videre med Rummet, og her kan du gå på opdagelse i rumudstillingen og være med til aktiviteter for hele familien

Kroppedal Museum fejrer New Horizons ankomst til Pluto
For at markere New Horizons møde med Pluto vil vi her på museet have dagen d. 14/7 dedikeret til Pluto og de andre isklumper som markerer solsystemets grænse. Vi vil følge live mens NASA tæller ned til nærkontakten og se de billeder New Horizons har taget indtil videre, snakke om hvordan disse legemer måske kan indeholde svar på vigtige gåder om solsystemets, Jordens og livets oprindelse og alt dette vil vi gøre mens vi nyder sommervejret.

Tag på Tycho Brahe Planetarium og se Solen, som du aldrig har set den før.
Vi kigger på Solen genne vores solteleskop, og tester om solcreme overhovedet beskytter huden for UV stråler.
Samtidig kan du i sommerferien besøge vores mini-udstilling om Danmarks eneste amatør-raketbyggere Copenhagen Suborbitals, der har udlånt en række instrumenter fra deres ambitiøse projekt.

Rundetårn
Observatoriet er åbent hver søndag i skolesommerferien 13-16 (28/6-9/8), her kan du se nærmere på Solen gennem den store stjernekikkert.

Roskilde Museum (kun for voksne)
Gør dig parat til at opleve meteorregnen Sankt Laurentii tårer, der kun få aftener i august oplyser nattehimmelen som hundredvis af stjerneskud. I samarbejde med Brorfelde Observatorium inviterer Roskilde Museum til et unikt aftenarrangement i kirkeruinen Sankt Laurentius.

 

 

Kosmosklubben i Helsinge – Danmarks bedste børneby

NB! Vi satser på i aften den 12. januar. Så kom forbi Gadekærsanlægget mellem 18 og 20.

I starten af januar kan børn og voksne se stjerner og planeter i stjernekikkerter. Det foregår i Gadekærsanlægget ved Gadekæret i Helsinge kl 18-20 om aftenen.

Arrangementet holdes i samarbejde mellem Foreningen Helsinge – Danmarks bedste børneby, Wieth-Knudsen Observatoriet i Tisvilde og Kosmosklubben.

Vejret er altid en vigtig faktor ved stjernekikkerarrangementer – hvis det er overskyet kan vi ikke se noget.
Derfor har vi ikke lagt arrangementet på en fast dag, men vælger den første af disse tre dage, hvor det er godt vejr:

Fredag 10. januar (aflyst), søndag 12. januar eller mandag 13. januar.

Hold øje med himlen og mød op i Gadekærsanlægget hvis det ser klart ud om eftermiddagen.

Alle tre dage giver vi besked, om det bliver til noget eller om vi aflyser. Det foregår på disse steder på internettet: facebook.com/HelsingeDanmarksBedsteBorneby, wko.dk og her på siden.

Eller ring eventuelt til Julie Søgaard: 40 38 03 63 eller Michael Quaade: 40 32 35 53.

Hvis det er dårligt vejr alle tre dage forsøger vi igen en anden gang.

I starten af januar kan vi se massevis af spændende ting på himlen: Månen med massevis af kratere fra meteornedslag.
Månen er det eneste himmellegeme, der har haft besøg af mennesker. Set med det blotte øje ligner planeten Jupiter en klar stjerne på østhimlen.
I kikkerten kan man tydeligt se Jupiter som en rund klode sammen med dens fire største måner. I virkeligheden kredser over 60 måner om Jupiter.
Stjernehoben Syvstjernen kan man se højt mod sydøst som en lille tæt gruppe på 6-8 svage stjerner. Gennem kikkerten kan man se over 100 stjerner.