På Hawaii findes et af verdens førende astronomiske observatorier, Mauna Kea Observatoriet. De store teleskoper, som har til huse her – på toppen af Mauna Kea vulkanen, 4200m over Stillehavet – har bidraget til mange vigtige astronomiske landvindinger.
En af disse, som Thomas Greve, lektor ved DTU, selv var involveret i, var opdagelsen af ‘usynlige’ støvindhyllede galakser i det fjerne Univers. Han vil fortœlle om, hvordan de fandt disse hidtil ukendte øer af stjerner i det kosmiske ocean, og hvordan de ledte til en revolution i vores forståelse af Universets udvikling.
Hawaii har til alle tider vœret tœt forbundet med stjernehimlen og en søgen efter nye horisonter. Da de første mennesker for godt 1500 år siden satte fod på Hawaii — en af verdens mest isolerede øgrupper — havde de tilbagelagt tusindvis af sømil i store oceandygtige kanoer ved at navigere efter stjernerne. Hvordan de brugte stjernene til at finde vej tvœrs over Stillehavets enorme afstande, og hvad der drev dem til at gøre det, ved man ikke med sikkerhed.
I foredraget vil Thomas Greve give vores bedste bud på disse spœndende spørgsmål og forklare de tœtte bånd mellem astronomien og den Hawaiianske historie og identitet. I dette foredrag vil du få svar på blandt andet følgende spørgsmål:
1. Hvad er en galakse?
2. Hvad er et sort hul?
3. Hvordan studerer vi galakser og sorte huller i det fjerne Univers?
4. Hvordan er galakserne og de sorte huller fordelt i Universet – hvilke afstande og tidsskalaer er der tale om?
5. Hvordan opstod vores egen galakse, Mœlkevejen?
6. Hvordan fungerer verdens største teleskoper?
7. Hvorfor står de største teleskoper på toppen af en vulkan på Hawaii?
8. Hvordan brugte Hawaiianerne stjernerne til at navigere på kryds og tvœrs af Stillehavet?
9. Hvad er fremtiden superteleskoper på Hawaii?
10. Hvordan bliver du astronom?
Tid: 25. april 2021 kl. 16:00-16:45
.Sted: Online – tilmelding via email nødvendigt hos Julie Søgaard, js@astronomisk.dk senest den 24. april kl. 12.
Skrive gerne ‘Hawaii’ i emnefeltet og navn og alder på børn.
Foredraget er en del af Forskningens Døgn.