Kosmosklubben fejrer delvis solformørkelse

Delvis solformørkelse

Den 20. marts 2015 er der solformørkelse. På Færøerne og Svalbard er den fuld, men i Danmark vil vi kunne opleve en delvis solformørkelse. Her dækker Månen 80-85% af Solen, når formørkelsen når sit maksimum, alt efter hvor i landet, du er.

Ole J. Knudsen fra SAC Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, har lavet et stort tema om solformørkelsen.

Kosmosklubben markerer solformørkelsen. Vi opfordrer alle over hele landet til at kigge mod Solen (naturligvis med øjenbeskyttelse!!) i tidsrummet kl. 09:30 til 12:10. Den delvise solformørkelse kulminerer i Odense kl 10:47 og København kl 10:51.

Hvor du kan se den delvise solformørkelse i Danmark

Her er en liste over steder (opdateres), hvor man kan dukke op og kigge på Solen sammen med andre (evt. i en solkikkert):

Jylland

  • Uraniaobservatoriet i Aalborg holder Åbent Hus klokken 9:00. Der er planer om også at lægge direkte billeddækning ud på internettet med Solen i H-alpha lys og i visuelt lys.  Mere info følger.
  • Amatørastronomisk Forening Brokholm holder et offentligt arrangement kl.09:00 i skolegården på Roslev Skole. TV Midtvest kommer også.
  • Moesgaard Museum
    Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg
    v/medarbejdere og studerende fra Aarhus Universitets Institut for Fysik og Astronomi
    Udstyr: Solkikkerter. Der vil være mulighed for at låne sikre solfiltre.
    Øvrigt: Arrangementet starter klokken 9:15. I løbet af formiddagen vil der være foredrag i museets auditorium. I tilfælde af overskyet vejr vil der være et udvidet foredrag i auditoriet, så man ikke kommer forgæves. Alt dette er gratis.
    Desuden arbejder vi på at gøre det muligt at forudbestille en formørkelsesbrunch eller -frokost i museumscafeen. Museets udstillinger åbner som sædvanligt klokken 10:00.
  • Myrthuegård, Myrtuevej 39, 6710 Esbjerg V
    Holder åbent hus i sit observatorium, hvor alle er velkomne til at komme for at opleve solformørkelsen.
  • Orion Planetarium
    Søvej 36, Jels, 6630 Rødding
    Udstyr: Vi sætter et sikkert solfilter på det store teleskop, vi bruger vores Sunspotter, hvor du kan tegne solformørkelsen og få tegningen med dig hjem.
    Øvrigt: vi fortæller en masse om solformørkelser mens det står på. Desuden forsøger vi at få forbindelse til planetariedirektør Lars Petersen, som i dagens anledning er rejst til Færøerne for at kunne give os en førstehåndsberetning derfra, hvor det virkelig går løs med total formørkelse.

Fyn

  • Munkebjergskolens Observatorium
    Fengersvej 6, 5230 Odense M
    v/Karsten Bomholt
    Udstyr: Mylarfilter, H-a teleskop og projektion

Langeland

  • Amatør-Astronomisk Forening
    AAF afholder solformørkelsesevent samt efterfølgende nymånetræf i weekenden. Alle er velkomne til at deltage i dagstimer, vil du overnatte er der fortsat få ledige pladser til en overnatningspris på 75 kr for AAF-medlemmer og 150 kr for ikke-AAF-medlemmer. Tilmelding og yderligere info hos Henrik Enstrøm (henrik.enstroem@gmail.com)

Sjælland

  • Nordstjerneskolen i Helsinge
    Boagervej 26, 3200 Helsinge
    v/Michael Quaade fra WKO
    Udstyr: Solkikkert
  • Rundetårn i København
    Købmagergade 52A, 1150 København
    kl. 9:30-12. At besøge observatoriet er altid gratis, når almindelig entré er betalt.
  • Kroppedal Museum
    Albertslund: Mød Kroppedal Museum på Bytorvet, hvor vi vil stå klar med kikkertprojektion, filtre til udlån og gode historier om formørkelsen, solen, månen, og hvad vi ellers bliver inspireret til at snakke om. Vi er på Bytorvet mellem kl. 9.30 og 12.00.
    Taastrup: Mød Kroppedal Museum på Domhustorvet foran biblioteket, hvor vi vil stå klar med kikkert-projektion, filtre til udlån og gode historier om formørkelsen, solen, månen, og hvad vi ellers bliver inspireret til at snakke om.  Vi er på Domhustorvet mellem kl. 9.30 og 12.00.
  • Avnø Naturcenter
    Flyvervej 40, 4750 Lundby
    v/Astronomisk Forening for Sydsjælland, AFFS
    Udstyr: Solkikkerter
  • Tycho Brahe Planetariet
    Gl. Kongevej 10, 1610 København V
    I samarbejde med DR og Københavns Astronomiske Forening observerer vi Solen med solformørkelsesbriller og solteleskoper kl. 9.30-12.00.
  • Brorfelde Observatorium
    Observator Gyldenkernes Vej 19, 4340 Tølløse
    v/Københavns Astronomiske Forening (KAF)
    Kom og lær, hvad der sker ved en solformørkelse, hvordan du laver en solplet-kikkert og dine egne solformørkelsesbriller. Der er fri entré.
    Kan du ikke nå solformørkelsen på Brorfelde Observatorium om formiddagen, eller vil du bare gerne have en ekstra oplevelse, har du mulighed for at få hele fortællingen med om vores solsystems centrum, solen, senere samme dag.
    Når Holbæk Kommune åbner Værftet på Holbæk Havn, står Brorfelde Observatoriums naturvejleder, Thomas Johansen, klar til at fortælle om solformørkelsen og om de mange spændende muligheder, du vil kunne opleve i fremtiden på Brorfelde Observatorium. Det er d. 20. marts kl. 14.30 til kl. 17.00
    Vi kan varmt anbefale, at du deltager i hele åbningen af Værftet, som starter klokken 13. Et spændende program er under opsejling.
  • Campus Roskilde
    Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
    v/Københavns Astronomiske Forening (KAF)
    Udstyr: Nordisk ESERO og NAROM sponsorerer 500 par solformørkelsesbriller til deltagerne i Big Bang Konferencen.
  • M/S Museet for Søfart
    Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør
    v/Allan Reib
    Et teleskop vil være opstillet udendørs i museets dok, hvor man i tilfælde af klart vejr vil få mulighed for at følge formørkelsen direkte. Det anbefales at medbringe solformørkelselsesbriller, som kan fås på Rundetårn og Tycho Brahe Planetarium.
    I museets smukke auditorium Kronborgbroen vil Allan Reib, tidligere medarbejder på Tycho Brahe Planetarium, vise spektakulære billeder af sol- og måneformørkelser og præsentere den aktuelle stjernehimmel på storskærm.
    Arrangementet er gratis, når der er betalt entré til museet.

Radio, tv og internettet

  • DR transmitterer formørkelsen direkte fra Færøerne, fra Nordjylland og måske fra Moesgaard Museum på en af TV-kanalerne. Desuden forventer vi at P4 Formiddag sender direkte.
  • Astronomibladet.dk sender live fra formørkelsen
  • Alssundgymnasiets astronomihold transmitterer formørkelsen på internettet som streaming video via YouTube på dette link.
  • DTU Bibliotek sender live på storskærmen i biblioteket i Lyngby fra tre forskellige begivenheder.

Tilmelding hos Kosmosklubben er ikke nødvendig, men skriv gerne til Julie Søgaard, hvis du kender til et sted i dit lokalområde, hvor man eller du selv markerer dagen. Så føjer vi det til listen 🙂