Den 9. maj kan du opleve planeten Merkur passere Solen – også kaldet merkurpassagen.
Tidsforløbet af passagen:
13:12: 1. kontakt, merkurskiven rører solskiven udvendigt på vej ind.
13:15: 2. kontakt, Merkur er helt inde foran solskiven.
16:55: Passagens midte, Merkur er ved midten af sin bane foran solskiven.
20:37: 3. kontakt, merkurskiven rører solskiven indvendigt på vej ud.
20:40: 4. kontakt, Merkur er helt fri af Solen.
For at se fænomenet skal du bruge en solkikkert. Du behøver ikke investere i en selv, for over hele landet stiller observatorier, foreninger og andre ildsjæle solkikkerter til rådighed.
Kosmosklubben har naturligvis lavet en liste over, hvor du kan se merkurpassagen. Listen opdateres løbende frem mod selve dagen for passagen.
Jylland
Herning Astronomi Forening
Indvielse af Løvbakke Solsystem og Astronomisti
Mandag 9. maj kl. 14.00 – 18.00
Løvbakke Naturcenter, Løvbakkevej 32, 7400 Herning
Det er os en stor glæde at invitere alle interesserede til en spændende eftermiddag, hvor du kan komme helt ”tæt på” på planeterne i det nye Løvbakke Solsystem og astronomisti og se selve merkurpassagen.
Midtjysk Astronomiforening
Engesvang, Karupvej 19, Engesvang, midt mellem Silkeborg og Ikast.
Under merkurpassagen den 9/5 kl 12:15 – 19:30 satser vi på observation fra Cassiopeia Observatoriet med foreningens solteleskoper.
Orion Planetarium
Søvej 36, Jels.
Vi har åbent hus kl. 12.30 – 18, hvor man kan observere passagen sikkert med teleskoper, der er udstyret til observation af Solen.
Myrthuegård
Myrtuevej 39, 6710 Esbjerg V
På Myrthuegård vil vi følge Merkurpassagen mandag den 9.5, den begynder kl. 13.12 og varer i syv timer. Mød bare op! Vi er der til kl. 16.00.
Ribe Katedralskole
Puggaardsgade 22, 6760 Ribe.
Ribe Katedralskoles observatorium og 1.x FY sætter teleskoper op i haven bag Puggaard for at se på passagen. To af teleskoperne har monteret et solfilter, men det tredje vil projicere Solen på et stykke papir. Alle interesserede er velkomne til at komme og se med!
Ole Rømer Observatoriet
Observatorievej 1, 8000 Aarhus C.
Mandag den 9. maj 2016 inviterer Science Museerne og Stellar Astrophysics Centre til en fælles oplevelse af fænomenet på Ole Rømer-Observatoriet. Her følger vi planetens vej hen over solen fra kl. 12.45-21.00, mens vi desuden krydrer begivenheden med forskerfortællinger om planetpassager og andre spændende ting. Der vil blive opstillet kikkerter med sikkert solfilter og mulighed for at købe sin egen saml-selv-kikkert med sikre solfiltre både på Ole Rømer-Observatoriet på selve dagen og Steno Museet allerede nu. Merkur vil være for lille til, at man kan bruge solformørkelsesbriller.
Østjyske Amatør Astronomer.
Dem der har lyst er velkomne hos Anders Fasterholdt, Malling Bjergvej 60, 8340 Malling. (Tilmelding skal ske til Kristian.)
Der er udstyr til at ca. 8 kan kigge samtidig. Tag dit eget udstyr med hvis du har noget.
Amatør-astronomisk Forening
Skibelund Naturskole, Skibelundvej
Fra kl. 13 inviterer vi jer til et kik gennem foreningens teleskoper.
Sundby, Mors
Fælleden 15, Sundby Mors, 7950 Erslev.
Der vil være opstillet en kikkert på foldboldbanen ved Aktivitetshuset under hele passagen.
NAFA – Urania Observatoriet, Aalborg
Hvis I kommer på den nordjydske motorvej, så benyt frakørsel 26 og kør mod vest ad Th. Sauers Vej til Sohngårdsholmsvej. Her drejes mod nord til Borgmester Jørgensens Vej, hvor der står skilte med teksten “Urania observatoriet”.
Merkur passerer forbi solen d. 9. maj.
Der er i den forbindelse åbent hus i Observatoriet fra kl. 13.00 – 21.00.
Aars Amatør Astronomer
Jyllandsgade 52, 9600 Aars.
Kl. 13:00-21:00. Aars Amatør Astronomer fremviser merkurpasagen på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, hvis der er klart vejr. Arrangementet kan eventuelt udvides til fortovsastronomi på Kimbrertorvet, herom senere. I tilfælde af overskyet vejr, er alt aflyst.
Samsø
Samsø Observatorium
Vi åbner observatoriet, hvis der er nogle der tilmelder sig på telefon 86590002 – vi har sat tidspunktet til klokken 17.01 præcis – men altså det kræver en tilmelding – kan osse ske med sms på 23674002 – senest klokken 15.30 mandag den 9. maj.
Fyn
Munkebjergskolens Observatorium
Munkebjergskolen, Fengersvej 6, Odense M.
Man. d. 9. maj 2016, kl. 13-20.45.
På Munkebjergskolens Observatorium bliver der opstillet et par teleskoper, hvorigennem der er mulighed for at følge merkurpassagen på fuldstændig sikker måde.
Sjælland
Wieth-Knudsen Observatoriet
Skolegade 43, Helsinge.
Michael Quaade stiller op med Wieth-Knudsen Observatoriets dobbelte solkikkert og viser Solen og Merkur frem for interesserede. Det foregår ved Nordstjerneskolen i Helsinge på den side, der vender ud mod Skolegade ved Biblioteket og Kulturhuset (Skolegade 43).
Brorfelde Observatorium
På Brorfelde Observatorium kan du følge Merkurpassagen tæt fra kl. 13.00-17.00. Vi stiller op med kyndig vejledning, fortællinger og solteleskoper på toppen af bakken. Alle er velkomne og der er gratis adgang!
Midtsjællands Gymnasium, Haslev
Skolegade 31, 4690 Haslev
Mandag den 9. maj mellem klokken 13 og 21 holder Astronomiafdelingen på MSG Haslev åbent hus for alle, der har lyst til at komme og være med til at følge passagen. Gymnasiet stiller her nogle af de særlige kikkerter til rådighed, som kræves, da man ikke må se på passagen med det blotte øje, og slet ikke med en almindelig kikkert.
Roskilde Universitet
Kom forbi til en kop kaffe/te og tag et kig på solen, de lover heldigvis godt vejr.
Hvor: På Institut for Naturvidenskab og Miljø, foran bygning 27
Tid: Fra kl. 13 – 18
Vi har 4 kikkerter opsat (Som info til de mere nørdede….)
• Håndkikkert med projektion på hvid plade (er nok ikke særlig overbevisende)
• 350mm teleskop med solfilter
• 127mm teleskop med solfilter
• Solteleskop med såkaldt Hydrogen-alpha filter som kan se andre detaljer på solen
Alle er velkomne og efter kl. 16 åbner Savsmuld, hvis tørsten skulle melde sig.
DTU Space
Elektrovej, bygning 327+328, 2800 Kgs. Lyngby
DTUSpace sætter mandag ved frokosttid et par kikkerter på tagterrassen, så man kan se merkurpassagen
Vangedes Venner
Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45, 2820 Gentofte.
Det er lykkedes for astronomigruppen at låne en kikkert med solfilter fra Astronomisk Selskab. Jeg vil derfor være til stede med kikkerten i haven ved
Vangedes Bibliotek, mandag den 9 maj fra kl. 16.00 til 17.00.
Tycho Brahe Planetarium
Kom forbi og observer det fantastiske fænomen sammen med os i tidsrummet 13-21.
Julie Søgaard fra Kosmosklubben og næstformand i Astronomisk Selskab dukker op med et soltelskop omkring kl. 16.
Rundetårn
På dagen har Observatoriet på Rundetaarn åbent fra 13 til 18, så vi håber på godt vejr.
Kroppedal Museum
Vi tager vores helt nye solkikkert, solfiltre og solarscope med ud i Albertslund og Høje Taastrup centrum på denne dag. Vi vil være i Albertslund centrum fra 12.30 – 14.00 og se Merkur glide ind foran Solen. Fra 14.30 til 16.00 vil vi være foran hovedbiblioteket i Høje Taastrup, og se hvordan Merkur stille glider foran Solen, i den sidste fase af formørkelsen. Alle er velkomne til at komme forbi.
Astronomisk Forening for Sydsjælland
Astronomisk Forening for Sydsjælland afholder Sol- og Merkurdag på Avnø Naturcenter, Flyvervej 40, Lundby, d. 9. maj fra kl. 13.00 til 20.30. Her vil det være muligt at få et kig på Merkur gennem teleskoper udstyret med solfiltre, så det er sikkert at kigge på solen. Endvidere bliver foreningens H-alpha-solteleskop stillet op, heri kan eksplosioner på solens overflade ses. Der er naturligvis gratis adgang til arrangementet. I tilfælde af overskyet vejr aflyses arrangementet.
TLs Astroside
Mern By
Mulighed for at se passagen i et 12 tommers teleskop, samt i et solteleskop. Begivenheden bliver kun afholdt, såfremt vejret er til det. GRATIS